2010. október 26., kedd

Hány malomban őröl Balázs Orfűn?



avagy találkozás 2010. októberében az orfűi erdőszélen álló vízi- és szárazmalom önkéntes múzeumi kalauzával, aki egyébként főállásban marketinget oktat a Pécsi Egyetemen


Náfrádi Balázs, így hívják azt a fiatalembert, akinek profi és egyben gyakorlatias prezentációjával ismerheti meg az erre járó turista az ország egyetlen őrlési engedéllyel is rendelkező patakmalmának működését, a búza garatra öntésétől a BL 55-ös finomlisztig.

Hogy mit tudhatunk meg Balázstól?
- Például, hogy Mechwart András, a budai Ganz mérnöke fejlesztette ki azt a műszaki technológiát, amely szerint működik a világban minden malom (mára már a víz helyett villanymotor-hajtással).
- Sőt azt is, hogy az olajütő sajtoló gerendáit a Kárpátok hatalmas tölgyfáiból szekercével hasogatták egyenessé.
- Hogy jó néhány szólásunk a malomhoz kötődik, mint például az „Itt válik szét az ocsú a búzától”, vagy a fent említett „Felönt a garatra” is.

A további ismeretterjesztésből megismerhetjük, hogy a molnár eredetileg nem az őrlésért felelős ember volt a malomban, hanem munkája inkább az ácséhoz volt hasonlítható. A molnár építette a vízi és száraz malom faszerkezetét és az épületet is ő álmodta köré, mellyel a berendezés egységes egészet alkotott.
Az országban Orfűn él az egyetlen, a fenti értelemben vett molnár (Füzes Péter), aki édesapja (Füzes Antal) örökségét vette át ezen tevékenyég hagyományainak továbbvitelével.

Ha továbbsétálunk a közeli tanösvényen a malomkereket hajtó patak Vízfő forrásáig, különös, inkább buddhista szentélyhez hasonlítható építményhez jutunk, amely egy átemelő szivattyút rejt magában és Komló város vízellátását volt hívatva szolgálni, még nem is olyan régen.


További részelteket a több mint 100 éves patakmalomról és a 40 éves Malommúzeumról az alábbi honlapokon találhatunk:
http://www.orfuivizimalom.hu/
http://www.umvp.eu/?q=sajtoszemle/egy-malomban-orolnek
http://www.viztorony.hu/h/baranya/orfu.html



Nincsenek megjegyzések: