2013. június 27., csütörtök

A hallhatatlanságról, avagy kik is a társadalom kaméleonjai

hall2
"Mi vagyunk a társadalom kaméleonjai: hallók között hallóként élünk, de nem hallunk jól, ami folyamatos küzdelmet és nehézséget jelent a hétköznapokban – a munkahelytől az ügyintézésen át a szerelmi életünkben is."


Dr. Jámbor Andreát egy tanácskozáson ismertem meg, aminek roppant hivatalos hangzású, mondhatnám érzelemmentes címe volt: „A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése". Andrea volt az, akinek Hallhatatlan szavak - belső utazás a nagyothallók világába" című előadása a leginkább – trendi kifejezéssel élve – „érzékenyítette” a résztvevők nagy részét, köztük engem is. Profi prezentációja a siketek és nagyothallók világáról és lehetőségeiről szólt. Személyes tapasztalataiból és élethelyzeteiből idézett fel néhányat, majd a sorstársak és hozzátartozóik gondolataiból is szemezgetett. Pozitív kisugárzása a hallgatóságot is lenyűgözte. 
Magam is – enyhébben ugyan, mint Andrea – nagyothalló vagyok. Így minden olyan használható módszer érdekel, amely az értést és a megértetést szolgálja.
hall3Andrea a saját előadása után éppen mellém ült le, így interjút kértem tőle. Június első hetében, egy XIII. kerületi kávézóban találkoztunk. 

Tovább az oldalon:

/www.talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1516:hallhatatlansagrol-avagy-kik-is-a-tarsadalom-kameleonjai&catid=52:egyuett&Itemid=79

Nincsenek megjegyzések: