2022. július 10., vasárnap

"Van"-ság gitárkísérettel

2022. július 9-én este Snétberger Ferenc gitárkoncertjén ülünk az Óbudai Társaskör kertjében, hűvös rozé-bort kortyolva hagyjuk, hogy átjárjon bennünket a zene hömpölygő áramlása.


A Társaskör kertjének két vadgesztenye fája termőre fordult - állapítjuk meg -, már méretesek a szúrós gömböcskék. 

A közelben kistemplom - esti harangszó - indul a koncert, félidőben újrakondul, hiszen Isten dícséretére írt Bach-improvizáció nyűgöz le bennünket a második részben. 

Varjak károgása és röpte az égben, egy galamb búg saját ritmust a gitárdallamba. 

Felettünk légifolyosó. Csíkhúzó repülők húznak átlókat a Társaskör négyszögletű égterébe. A gépen utazók felülről láthatják ezt az apró harmóniát a Krúdy-negyed szegletében. 

A vacsorájából felkerekedő esti fuvallat borzolja hajunkat. 

Hová lesznek a hangok, miután hat húron pendültek?! 

Belebújnak a ház falába, a kert kavicsaiba, fűszálaiba, a falon futó vadszőlő indáiba, a szemünkön, fülünkön, bőrünk pórusain át bensőnket is megrezgeti, szívritmusunkat beállítja, gondolatainkat kisimítja egy koncertnyi időre. 

Magunkba ágyazhatjuk az érzést, hogy békés nyugalmat árasztva magunkból a zajos világot lecsendesítsük?! Ez lehet lelkünk-szellemünk láthatatlan védőpajzsa is, mely megvéd az otromba, durva behatásoktól?! Lepattanhat rólunk a mocsok?!

Vagy feloldóhatunk ebben az érzésben és bárhová eljuthatunk, az atommag belsejétől, az univerzum hatalmasságának megértéséig?!

Snétberger Ferenc gitárművész zenéje, személye és életműve bizonyíték lehet számunkra!

Snétberger Ferenc

A világhírű gitárművész-zeneszerző, aki természetes könnyedséggel lép át műfaji határokat, minden évben telt házas koncertet ad az Óbudai Társaskör kertjében. Snétberger Ferenc zenéjére a magyar cigányzene éppúgy inspirálólag hat, mint a brazil dallamok, a flamenco vagy a klasszikus zene és a dzsessz. A koncertezés mellett – gyökereit nem feledve – csodálatos missziót teljesít a művész a Snétberger Zenei Tehetség Központ működtetésével. Az intézmény sok éve keresi és gyűjti össze határainkon innen és túl a hátrányos helyzetben élő különleges zenei tehetségeket, akik személyre szabott dzsessz- és klasszikus zenei képzést kapnak a Balaton-felvidéken, Felsőörsön létrehozott központban. (Port.hu)

 




Nincsenek megjegyzések: