2011. november 22., kedd

KÉPJELEK – JELKÉPEK

tárlat a Gyermekjogok Világnapja alkalmából

A Gyermekjogok Világnapja alkalmából 2011. november 21-én, a kaposvári Duráczky EGYMI tanulóinak alkotásaiból KÉPJELEK - JELKÉPEK  címmel tárlat nyílt az Oktatási Jogok Biztosának Hivatalában.
(1055 Budapest, Szalay utca 10-14.)


  

A SMÖ Duráczky EGYMI iskolájában hallássérült, halmozottan fogyatékos hallássérült, beszédfogyatékos és súlyos tanulási zavarral küzdő gyermekek tanulnak. A tárlaton a kézműves foglalkozásokon készült alkotásokból látható válogatás.
A kiállítást dr. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa köszöntője után, a gyerekek felkérését elfogadva, Tóth Gabi énekes nyitotta meg.  
Majd maguk a tanulók tartottak táncbemutatót, ami nagy teljesítmény volt a részükről.
Tóth Gabi a közös fotózás után röviden válaszolt - jelnyelvi tolmács segítségével - a gyerekek kérdéseire, s az autogramok is elmaradhatatlanok voltak.



     

Dr. Aáry Tamás Lajos a megnyitó után elmondta, hogy ez a tárlat az első lépés egy olyan együttműködésben, amelyben a politikus, a művész, az iskolaigazgató, a polgármester, a vállalkozó egy asztalhoz leülve, egy-egy kiállítás, előadás létrejöttében egyaránt érdekeltté válik. (A tárlat képeinek keretezéséhez az anyagiakat a Vidanet Zrt. Győr biztosította.)


  
Gyermeki Jogok Világnapja minden évben - november 20.
A Gyermek Jogairól szóló Egyezményt 1989. november 20-án New Yorkban fogadta el az ENSZ Közgyűlése. Azóta ezt a napot, november 20-át, a Gyermeki Jogok Világnapjaként tartják számon. Az Egyezmény három meghatározó alapelve a diszkrimináció (hátrányos megkülönböztetés) tilalma, a gyermek mindenekfelett álló érdeke, valamint a gyermek meghallgatáshoz való joga.
 

A tudósítást írta és a fotókat készítette:
Antalffy Yvette
(az „On-line médiával a megkülönböztetés ellen” program – végzett újságírójaként)

Nincsenek megjegyzések: