2022. december 1., csütörtök

97 éve szól a rádió - a Magyar Rádiózás Napja: december 1.

Egy nemrég előkerült régi képen édesanyám ül a politúrozott kávájú, zöld macskaszemes magyar gyártmányú Orion rádió mellett (az időpont 1950-es évek eleje).

Mindig meghatódottsággal hallgatom az LGT számát a rádióról.

Még broadcastingnak hívták, s nagyon sok pénzbe került, / Mikor az első szpíker izgatottan a mikrofonhoz ült. / Érces hangja felszárnyalt és messzire repült, / És egy hallgatóban megszólalt: - A próba sikerült!

....S a Gyáli úton állt egy csukott bútorszállító, / És ott volt huszonháromban az első stúdió. / És műsor gyanánt akkoriban az is megfelelelt, / Ha Marcal János segédtiszt egy nótát énekelt.

R. ||: Szól a rádió, szól a rádió. :||

...A Rádióról huszonnégyben feljegyezhették, / Hogy az Állatkertből sugározta az első koncertjét. / És a lemezgyártók átkozták a konkurenciát, / Mely profit nélkül árulta a Kék rapszódiát.

...A közel lakó amatőrök tisztán hallották, / Mikor a csepeli adó huszonötben jó reggelt kívánt. / A magasba szöktek mindenféle furcsa antennák, / És egy ügyes diák detektoros vevőt fabrikált.

R.

....A hőskorban már megtanulta minden bemondó: / Tilos rögtönözni, a leírt szöveg felolvasandó! / Bár Skoff Elzát és Filotás Lilit kevesen ismerték, / Azt tudta minden hallgató, hogy a hangjuk milyen szép.

...S gyermekek a dobozban a bácsit keresték, / S a nagymamák a politúrját szépre vikszelték. / A postások a vevőktől az adót beszedték, / És fizetni kellett egyformán a jó és rossz hírért.

R.

....A szokott időben - vezet a listán - három perccel múlt - / Ötödik szám a hatvanhármas - kissé beborult,
Elnézést, a vihar elvonult!

...Vonul a front - közepes termés - nem hajózható - / Nyugaton kábé mínusz húsz fok és eső várható -
Ha nem tetszik, hát kikapcsolható.

R.

...S ma sztereóban fogható és ebben az a jó, / Hogy a két oldalról egy időben más-más hallható. / A nagyzenekar hangzásában éppen az a szép, / Ha középen ülsz és jól figyelsz, már teljesebb a kép.

...S néha zavar minket, s néha gépek zavarják, / Már zsebre vágjuk, s ha rosszul figyelsz, ő is zsebre vág.
Szép időben minden műsor tisztán fogható, / És a programban a régi dal is újra hallható:

R.

Kedves hallgatóink! A Locomotiv Gt műsorából közvetítünk!

 
Mindig belegondolok abba, hogy mi volt előtte? Hogy tudtak addig a világról egyáltalán egy alföldi faluban, vagy hegyi menedékházban?

A mesterséges intelligencia témájához gyűjtve anyagot, a telefonra, a rádió ill. a rádiózás alapjaira is rátaláltam.

A telefon feltalálásakor a régi öregek attól féltek, hogy több lesz a hazudós ember. Hiszen, ha nem látjuk a másik ember arcát, akkor azt hitet el velünk, amit csak akar. 

Illusztálására egy bizonyos film jut mindig eszembe. Jirí Menzel legbájosabb filmjében a Sörgyári Capriccióban sorban megjelennek a XX. század technikai újdonságai, mint a motorkerékpár, az autó, a rádió, a katódsugárcső (még szépségápolásra) és nem utolsó sorban az első osztályú tűbefűző.

Aztán a személyes rádió hallgatásaim jutnak eszembe, amikor még nem volt TV. Esti mese is volt, minden nap a Kossuth adón. 

Később serdülőlány koromban "Komjáthy György-Kivánságműsora" és "Szilágyi János-Táskarádiója" beat-pop-rock-jazz zenékkel.

Majd egy nemrég előkerült régi képen édesanyám ül a politúrozott kávájú, zöld macskaszemes magyar gyártmányú Orion rádió mellett (az időpont 1950-es évek eleje). Amikor ő született már 4 éve szólt a rádió. (Holnap lesz 16 éve, hogy már odafentről hallgatja kedvencét, Pavarottit a Bartók Rádión, de az is lehet, hogy élőben az Égi Operában.)



A magyar rádiózás napja 1925 óta létezik. Minden évben december 1-jén, a folyamatos magyar rádiósugárzás évfordulóján tartják.

Történet


A rendszeres rádióadás megindulását jogi alapon az 1925. november 10-ei rádiórendelet szolgáltatta. A rádióadás technikai hátterét (erősítők, stúdiók és adóállomások műszaki berendezései) a Magyar Királyi Posta biztosította, a műsorokat a Telefonhírmondó Részvénytársaság készítette.

1925. december 1-jén délután 5 órakor felavatták a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt.-t. Még ezen a napon este 8 órakor indult meg a folyamatos rádiós műsorsugárzás avatóünnepséggel, majd hangversennyel. A megnyitón Demény Károly államtitkár, a Magyar Királyi Posta vezérigazgatója rádión keresztül szólt a hallgatókhoz a Rákóczi út 22. szám alatt lévő stúdióból magyar, angol és francia nyelven.

„A magyar Rádióhírmondó budapesti adóállomása, mint a magyar találmányú fémvezetéses Telefonhírmondó utódja, nagynevű elődjének stúdióvá átalakított helyiségéből most kezdi meg hivatalosan működését és rendes programját, amelyet a Magyar Királyi Posta technikai eszközeivel a csepeli állomás útján 546 méteres hullámhosszal szór szét az éterben.

A műsort a csepeli szikratávíró állomás Telefunken gyártmányú 2 kW teljesítményű adója sugározta, ekkor a rádióadás heti 50 óra volt. (forrás: wikipedia)

Nincsenek megjegyzések: