2014. január 10., péntek

Egyszer volt, hol nem volt… MeseVilág



Doszkocs Zsuzsa vándorkiállításának második állomásán, mely a művésznő születésnapján, január 10-én nyílik az OORI-Galériában

Folyókon átívelő négy híd és néhány parti városrészlet , egy vízimalom kerekei, egy tó, három macskaköves útrészlet, két világítótorony, egy ruszin és a mélykúti templom, s egy Isten háza valahol a világban, Szentendre fő és egy kisebb tere, háztetői, a veszprémi vár, egy ódon város, egy kis falu, egy vásárcsarnok – ezek a helyszínei  Doszkocs Zsuzsa MeseVilágának, melyben megelevenedik egy Radnóti verssor, Dickens világa, egy délután hangulata, s egy tűzmadár .

A képek láttán nem is gondolnánk, hogy egy hat négyzetméteres szoba szűk tere, melyben a légzésbénult művésznő él és alkot.
Hat négyzetméter panoráma

A színes ecsetvonások által kitágított tér-idő, mint egy leporelló-mesekönyv illusztrációjaként elevenedik meg az OORI-Galéria paravánjain, a betegek, gyógyítóik-ápolóik és a látogatók nagy örömére.

Doszkocs Zsuzsa Mélykúton született, 1959. január 10-én. Itt, gyerekként megtapasztalhatta az összetartozás és a szeretet légkörét. Az itt töltött idő tanította meg a kitartásra és a szorgalomra. Kilenc éves volt, amikor Szentendrére, a festők városába költözött szüleivel. A város híres sokszínű nemzetiségéről, toleranciájáról, ami megkönnyítette családja számára is a beilleszkedést. Ekkor tudták meg azt, hogy lassan romló izomgyengesége van. Érettségi után a városban talált munkát, ahol a teljes járóképtelenségéig dolgozott, közben tovább tanult, számítógép-programozónak. Negyvenévesen került a János Kórház Légzésrehabilitációs Osztályára, ahol ma is él. 1998. augusztus 19-én kómába esett, mert a légzést segítő izmokat is megtámadta az izomgyengeség. Gégemetszést hajtottak végre rajta, s azóta lélegeztetőgép adja számára a levegőt... Ma már csak a csuklója mozog.


Doszkocs Zsuzsa kiállítása 2014. január 10-től, tekinthető meg az OORI Galériában, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főépület aulájában - Budapest XII. kerület, Szanatórium utca 19.

Nincsenek megjegyzések: