2012. november 19., hétfő

KRÍZISPONT

avagy rossz a képlet, amellyel számolunk?!


mottó: … amikor azt a játékos feladatot kapja az ember, hogy képzettársítás útján, öt lépésben jusson el a kolbásztól Platonig. Lássuk csak: kolbász→disznó→sörte→ecset→manierizmus→idea→Platon… (Umberto Eco)

SZENT-ANTAL-LÁNC:
Egy gazdag üzletember nyaralásától – H. D. Thoreau a dolgok önköltségén való elmélkedéséig, kilenc lépésben.

Tanmese:
Egy gazdag üzletember egy kis halászfaluban nyaral. A tenger partján üldögélve látja, hogy egy helybéli halász kis csónakján reggel kievez a nyílt vízre, délben visszatér néhány hallal a hálójában, megebédel, és azután csak üldögél a parton napnyugtáig. A gazdag üzletember egyik nap megszólítja: – Mondd, miért nem evezel be messzebb, miért nem dolgozol többet? – Minek? – kérdi az halász. – Mert akkor több halat foghatnál. – És? – Ha több halat fognál, maradna eladnivalód. – És? – Ha eladnád a fölösleget, lenne pénzed. – És? – A pénzen vehetnél egy nagyobb csónakot. – S akkor mi történne? – A nagyobb csónakkal még messzebbre mehetnél, és még több lenne a zsákmány. – És utána? – A pénzen, amit a sok halért kapnál, felvehetnél egy alkalmazottat. – No de minek? – kérdezi a halász. – Ha lenne egy alkalmazottad, akkor már csak délelőtt kellene dolgoznod, és csak ülnél a parton egész délután. – Hiszen most is éppen ezt csinálom.
 „Az idővel kapcsolatban sokszor használunk pénzügyi kifejezéseket: beoszt, ráfordít, tartalékol, elveszteget. Ezért állítják egyesek, hogy az időhöz való viszonyunkra a kapitalista múlt nyomta rá a bélyegét. Való igaz, hogy a kapitalizmus nagy hívének Benjamin Fanklinnek, a kedvenc mondása volt: Az idő pénz. A két fogalom összekapcsolása azonban valószínűleg régebbről ered, és inkább épül általános emberi, mint csupán a mi kultúránkra jellemző tapasztalatra.
Jó érvek szólnak amellett, hogy inkább a pénz nyeri értékét az időből, mint megfordítva. A pénz egyszerűen csak valaminek a véghezvitelére, vagy előállítására fordított idő legáltalánosabban használt mértéke. És azért becsüljük a pénzt, mert életünk korlátait kitágítva képes némi szabad időt biztosítani számunkra.
Egyes antropológusok szerint a technikailag kevésbé fejlett társadalmak felnőtt tagjai ritkán fordítanak négy óránál több időt létfenntartásra – a fennmaradó időben pedig pihennek, csevegnek, énekelnek, és táncolnak.”
(Csíkszentmihályi Mihály)
Néhány napja reklámozzák a TV-ben a Krízispont című film DVD változatát. Előzetes a filmből: http://www.youtube.com/watch?v=omlXRNgAI7g
A filmben a manapság is fennálló válság okának gyökeréig sikerült eljutni a felelősség-hierarchiák mentén.
Az ok: Túl az emberi egók gyengeségein egy rossz képlet, amely nagy kockázatokkal számolt, illetve nem számolt.  Olyan ez, mint az a rosszul bevert patkószög abban a bizonyos gyerekmondókában
"Egy szög miatt a patkó elveszett,
egy patkó miatt a ló elesett,
a ló miatt a lovas leesett,
a lovas miatt a csata elveszett,
a csata miatt az ország elveszett.

Máskor verd be jól a patkószeget!"

Íme itt egy olyan térkép a gazdag Manhattan-ről, amelyen az emberek számának alakulását a térben toronyházként jelenítik meg nappal, illetve éjszaka.
Nappal diagramoszlopok magasodnak az égig, éjszaka földszintes falu képét mutatta New York leggazdagabb városrésze.













A kép forrása: http://cache.gawker.com/assets/images/gizmodo/2009/08/manhattan-population.jpg

Itthonról egy hasonló jó példa:
Minden hétköznap helyet cserél a város. Aki Budán él, az Pesten dolgozik, aki Pesten, az pedig Budára pöfög át egyedül ülve az autójában nap-mint-nap. Két-három órát utaznak emberek a munkahelyükre és vissza naponta, nagyrészt olyanok, akik akár otthonról is végezhetnék munkájukat.
A fent említett Krízispont című filmben egy matematikai levezetés hangzik el az egyik kulcsszereplőtől arról, hogyan nyernek 15200 évet a folyó két oldalán élő városlakók 56 km kerülő út levágásával egy, a partok közt átívelő hídnak köszönhetően.

S egy érdekes fejtegetés a közelmúltból, egyes családok eladósodásáról:  
Mindenki eggyel nagyobbat „álmodik” és vesz fel rá jelzálogkölcsönt, mint amire a lehetőségeiből telik, legyen szó lakásról, házról, autóról, plazma tv-ről, stb. „Álomindukálónak” ott a média reklám szekciója: „Az is bolond, aki nem vesz fel hitelt.” Aztán a „nagyobbat álmodó” család feje az első törlesztő részletnél szembesül azzal, hogy azért dolgozik majd ezen túl – talán élete végéig -, hogy ezt a kölcsönt visszafizesse.
Később jön csak rá, hogy:
„A dolgok önköltsége, azonos a megszerzésükre fordított életmennyiséggel. Ha olcsónak tartjuk az életet mi sem természetesebb, mint feláldozzuk a modern ipari fejlődés oltárán. De ha drágának tartjuk, akkor nem a kapitalista fejlődés, hanem az emberi boldogság lesz a társadalom célja.”
(Henry David Thoreau) 

Nincsenek megjegyzések: