2016. július 11., hétfő

Ronaldo szemén a pillangó


Micsoda élő szimbólum volt ez a foci EB döntőjében!



A foci EB döntőjében Ronaldo térde egyszer csak megnyekkent. Majd uralkodva fájdalmán, némi fagyasztásos ápolás és bandázsolás után újra beállt. Egy fejeléshez történő felugrás utáni visszaérkezés, s az arca eltorzult a fájdalomtól megint. Az az arc, amelyik korábban kicsit gőgösen a kameráknak pózolt egy-egy sikeres akció, vagy gól után, vagy dühös, hisztiben tört ki, ha nem úgy ment a játék, ahogy ő képzelte.

Ez a fájdalmas arcú Ronaldo pedig a számomra olyan emberivé lett ettől a pillanattól kezdve. Ekkor tudatosult benne, hogy számára nem lesz folytatás. Nem ő fogja megnyerni Portugáliának az EB-t, hanem a többiek. 




https://www.youtube.com/watch?v=FNDM8r2DB6Q

S ekkor szemére szállt egy lepke - egy a sok ezerből, amely már a meccs előtt ellepte a stadiont -, és ott időzött néhány másodpercig. A jószemű HD-kamera lassításának köszönhetően, az idő is megállt abban a pillanatban. 

Micsoda élő szimbólum volt ebben jelenségben. A pillangó szó ógörögül így hangzik: pszükhé = lélek.


A pillangó történetében ott van a lélek fejlődésének története is.Pillangó az átalakulás művésze. Hernyóképében a földhöz /fához kötődve, érezve maga alatt mindig a talaj, az alátámasztás biztonságát. Kis távolságokat jár be, keveset lát a világból, lényegében a testét fejleszti, táplálja. Életének ezen formája szükségszerű, nem lehet megkerülni, kihagyni, éppen ezért nem büntetés neki hernyótestben élni, hanem része a folyamatnak. Hernyó létének vége, a halála – a bebábozódás. Mozdulatlanul, begubózva, visszavéve energiáit a külvilágtól – várakozik. Nem tesz semmit. Rábízza magát a természetre, a pillangó-sorsra. Hogy azzá lesz, amivé kell lennie. És az lesz. Ahogy feléled és szárnyal, olyan perspektívát kap, ami korábban nem volt adott számára, eltávolodva mindattól, ami volt. Eltávolodva, de nem elfeledve. Ahogy már korábban hordozta a pillangó identitás lehetőségét, úgy ebben az új állapotában is megőriz valamit a hernyó létének állomásából. Emlékezik.Ebből következően a pillangó sokszor a halál, az elmúlás szimbóluma is. A mitológiában Hüpnosz álomistent és Tanatosz halálistent is gyakran pillangószárnyakkal ábrázolják. A mesék, mondák pillangószárnyú tündérei a kecsesség, báj és a női varázserő szimbólumai.A keresztény kultúrában a pillangó sokszor a világi dicsőség, hiúság múlékonyságának jelképe. A pillangók vonzódása a fényhez, tűzhöz pedig a megtisztulás iránt vágyakozó lélek halhatatlanságát szimbolizálja. Forrás
Ettől kezdve, Ronaldoban megszűnt a "kis én" és a kispadról afféle "másodezdőként" dirigálta végig Fernando Santos mellett a kétszer 15 perc hosszabbításos döntőt. 



Ettől kezdve a "nagy mi"-érzés öntötte el, s Portugália Éder gólján át jutott el a győzelemig. Ronaldo euforikus állapotban bicegett fel az emelvényre, a díj átvételére és a konfetti-esős közös ünneplésre. 

Mostantól pedig négy évig Portugália az EB győztes...

Nincsenek megjegyzések: