2013. január 29., kedd

Egy levél mosolygó keresztmetszete



Ez egy levél keresztmetszete mikroszkóp alatt. A mosolygó arcok valójában csatornák, melyeken keresztülmegy a víz.  Nem lenyűgöző? A természet alapvető állapota a mosoly! :)

A minap ezt a képet láttam meg először, ahogy kinyitottam facebook-oldalamat.
Lenyűgöző, ahogy a képfeliraton van. Én is odaírtam hozzászólásomban, hogy a „Jóisten fest!”
Ezután dezsavű érzésem lett. Mintha már tényleg láttam volna egy festményen hasonlót. Emlékezetem kútjába leengedtem korsómat. Nem is kellett túl mélyre engednem, a 2009-es kútgyűrűnél koppant is a korsóm és meglett a festő.
Mokry-Mészáros Dezső, a Művészház autodidakta festőművésze. Aki kezdetben csak szabadidejében festegetett. A mikroszkópban megfigyelt, felnagyított és átértékelt fantasztikus témákat dolgozott fel. 
Ezekre hasonlít a „levél mosolygós keresztmetszete” is.

 Még néhány kedves gondolat, amely megmelengette a szívemet Mokry-Mészáros Dezső művészete kapcsán Bánszky Pál művészettörténész tollából: „Korai alkotói periódusában saját találmányú eljárásokat alkalmazott… Ha szántóföldeket ábrázolt, a tubusból kinyomott festéket a szó szoros értelmében úgy szántja fel egy kis fa- vagy vasdarabbal, ahogy a primitív ember szántja fel a maga szántóföldjét. Ha ki akarta valahogy fejezni, hogy egy fantasztikus ősállat szerinte halakkal táplálkozott, akkor a nyers agyagba egyszerűen beragasztotta a halnak a csontszilánkjait…”. Más egy kiállítása kapcsán írta kritikájában:„Művészete, mellyel… hosszú elvonultság után lép a nyilvánosság elé, a begubózottság nem is egy furcsaságát viseli magán, szinte ideges tartózkodást minden közkeletűnek látszó módtól és dologtól, és azt a gondos óvakodást is, nehogy valahonnét bármit tanuljon, ami különállásában veszélyeztetné. Mokry-Mészáros legtöbbnyire praehisztórikusnak, vagy kozmikusnak elgondolt témákba öltözteti képzeletét, abban a hiszemben, hogy bennük könnyebben virágoztathatja ki misztikus és jelképes hajlandóságait. Úgy fest, mintha egy régen eltünt nép gyermeke volna, nem törődik az arányokkal, a perspektívával, nincsenek árnyékai, nincsen tere és nincs levegője, sőt a színek önmagukban világító, vagy egymásra vonatkoztatott szépségeit is kerüli. Szörnyű lényeket, kígyókat, félelmesen fantasztikus vadállatokat léptet elénk, kihalt világokat támaszt fel.”
Egy könyv Mokry-Mészáros Dezső művészetéről: http://mek.oszk.hu/08000/08030/08030.pdf
 
Idegen világ

 

Nincsenek megjegyzések: