2013. január 29., kedd

Taumata-whaka-tangi-hanga-koauau-otamatea-pokai-whenua-kitana-tahu


avagy „A hegycsúcs, ahol Tamatea, a nagy térdű ember, aki megmássza a hegyeket;
a világjáró, aki átutazott itt, fuvolán játszott szerelmének.”
 A 1960-as években hallottam először Taumata-whaka-tangi-hanga-koauau-otamatea-pokai-whenua-kitana-tahu-ról. A szüleim az egyik Élet és tudomány című folyóiratban találtak rá.  Attól kezdve verseny volt a kollegák-gyerekek-barátok-rokonok között, ki tanulja meg előbb ezt, a számunkra teljesen értelmetlen 57 betűből álló szót.
Arra már nem emlékszem, hogy én mennyi idő alatt tanultam meg, de ha álmomból felkeltenek, akkor is fújom. Pedig azóta 40-50 év is eltelt.
A név maori eredetű. Jelentése körülbelül ennyi: „A hegycsúcs, ahol Tamatea, a nagy térdű ember, aki megmássza a hegyeket; a világjáró, aki átutazott itt, fuvolán játszott szerelmének.”
A hosszabb változat 85 betűből áll, mely miatt bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe: Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu 
A hely maga az új-zélandi Porangahau közelében található, egy 305 méter magas hegy.
A déli szélesség 40,3480 fokán, keleti hosszúság 176,5321 fokán található.
A hegy nevét  a helyi lakosok gyakran Taumatának rövidítik.
A név szerepelt már Mountain Dew reklámban és az angol Quantum Jump zenekar „Lone Ranger” című, 1979-es számában. Előfordul Peter Cape, új-zélandi énekes és dalszerző egyik 1960-as dalában, valamint a Hardcore DJ's Dark Raver & DJ Vince „Thunderground” című szerzeményében.



2013. január 29.

Antalffy Yvette

Nincsenek megjegyzések: