2014. július 28., hétfő

A Garancsi-tó Üvegtigrisétől a Neszmély Hilltopig


Július utolsó vasárnapja van. Fifi (nem "ízirájder")öcsém felnyalábol bennünket és visz a számára legkedvesebb kirándulós körútjára autóval.





Hűvösvölgyön, Solymáron, Pilisszentivánon át legnagyobb meglepetésünkre az Üvegtigris című film helyszínére, a Garancsi-tó partjára keveredünk. A szépen rendben tartott tókerülő tanösvény végigjárása után egy fotó a fiúkról az Üvegtigris előtt. Olybá tűnik, mintha tegnap lett volna a forgatás, igazi „ízirájderekkel”, a parkoló kavicsai között pedig a Róka gúnynevű, piperkőc szereplő elejtett fésűjével.
         

A következő helyszín Bajna. A félbehagyott Sándor-Metternich kastélyfelújítás, kertben többszázéves fákkal. Milyen szép lehetetett egykor. 










Olvasom a neten, hogy a hely egykori gazdája az „ördöglovas”-ként emlegetett Sándor Móricz hogyan ugratta lovát a kastély erkélyéről, s hogy felesége, Metternich Leontina kedvéért építtette át a ma is látható formára, Hild József tervei alapján. 
   
Tardos - Malomvölgyi tókerülés következik eztán. Igazi mediterrán mikroklíma fogad bennünket. Kacsa a tóban, egy különös színű virág, csendesen folyó patakocska, mintha egy taoista kertben járnánk.





   
     

Majd  különös kőhegyeken  át jutunk a Dunáig. Az Éden Kempingben egy rövid séta, Neszmélyen a Hajóskanzenben hekkezés és egy jó korsó sör. 







      A koradélutáni vihar már a Hilltopon ér utol bennünket.




A vendéglőben spontán borkóstolás: Merlot Rozé, Pinot Grigio, Savignon és a történetek borokról.

Egy üveggel haza is viszünk a ritka Merlot Rozéból, melynek a színét a szüretből a hegyre megtett úton a Napsütés adja. Azt mondják a Hilltopról látott naplemente színéhez hasonlatos. 


   


A finom bor vérré vált bennünk,s ha netán vérünk elapadna, íme van „Sürgősségi Borszállítás” is.


S az eső után hazaindulunk a párafelhők között.

Lehet, hogy ősszel is erre jövünk és a Márton napi újbort is itt ízleljük meg?!

Nincsenek megjegyzések: