2017. április 20., csütörtök

Alvás van...



"Körülnéztem: szerettem volna néhány
szót váltani jó, meghitt emberekkel,
de nyirkos éj volt és hideg sötét volt,
Péter aludt, János aludt, Jakab
aludt, Máté aludt és mind aludtak..." 

(Dsida Jenő: Nagycsütörtök)


Nagycsütörtökön ez a kép nagyon gondolkodóba ejtett...






Nekem is vannak személyes tapasztalataim arról, hogy alszanak el emberek sorsdöntő helyzetekben. 

Jön egy krízispont az életükben, vagy döntéshelyzetbe kerülnek és puff, máris elalszanak, mint a Kontroll c. film egyik narkolepsziás szereplője, arccal a ketchupos sült krumpliba.

Noha a keleti mondás azt mondja, hogy "Hagyjuk aludni az alvókat, felébrednek majd maguk", Anthony de Mello atya tudatára ébresztése már is felébreszt, engem legalább is. Mert hát én vagyok saját életem igazgatója, ha minden igaz...

A lelkiség, spiritualitás azt jelenti: tudatára ébredés. A legtöbb ember, noha nem tud róla, szunnyad. Szunnyad születésekor, szenderegve él, szunnyadva házasodik, álmában nevel gyermekeket, szunnyadva hal meg, anélkül, hogy valaha is felébredne. Sohasem érti meg a szeretetteljes és gyönyörű voltát annak a dolognak, amit emberi létnek nevezünk. Tudod, a misztikusok - katolikusok, keresztények, nem keresztények, lényegtelen mi a teológiájuk, nem számít, mi a vallásuk - mindahányan egyöntetűek egy dologban: abban, hogy minden jól van, minden jól van. Noha minden felfordult, minden jól van. Furcsa paradox, bizonyosan. De, tragikus módon, az emberek többsége sohasem látja meg, hogy minden jól van, mert mindnyájan szunnyadnak. Rémálmot látnak. 
A múlt évben a spanyol televízióban hallottam egy történetet arról az úrról, aki bekopog a fia ajtaján.
"Jaime - szól oda neki -, ébredj fel!"
Jaime azt feleli: "Nem akarok felkelni, Papa."
Az apa elkiáltja magát: "Kelj fel, iskolába kell menned!"
Jaime azt feleli: "Nem akarok iskolába menni."
"Miért nem?" - kérdi az apa.
"Három okból" - válaszolja Jaime.
"Először is, mert unalmas; másodszor, mert a gyerekek ugratnak engem; harmadszor pedig, mert utálom az iskolát."
Mire az apa: "Nos, mondok neked három okot, miért muszáj iskolába menned.Először is, mert ez a kötelességed; másodszor, mivel negyvenöt éves vagy; és harmadszor, mivel te vagy az iskolaigazgató."
Ébredj fel! Ébredj fel! Felnőtt vagy. Túl nagy vagy ahhoz, hogy szenderegj.Ébredj fel! Hagyd már a bíbelődést a játékaiddal!
A legtöbb ember elmondja neked, hogy ki akar kerülni az óvodából, de ne higgy nekik! Ne higgy nekik! Csupán annyit akarnak tőled, hogy javítsd meg a tönkrement játékaikat.
"Add vissza a feleségemet! Add vissza az állásomat! Add vissza a pénzemet! Add vissza a tekintélyemet, a sikeremet!"
Ezt akarják; visszakapni a játékaikat. Mindössze ennyi. Ezt a legjobb pszichológus is megmondja majd neked, mármint azt, hogy az emberek nem igazán akarnak kigyógyulni. Enyhülést akarnak; a kúra fájdalmas. 
Tudod, felébredni kellemetlen. Kellemes és kényelmes dolog ágyban lenni. Bosszantó, ha felébresztenek. Ez az oka annak, hogy a bölcs guru nem próbálkozik azzal, hogy felébressze az embereket. Remélem, itt bölcs leszek, s nem kísérellek meg felébreszteni titeket, ha nagyon alusztok. Ez valóban nem feladatom, noha időnként azt mondom nektek:
"Ébredjetek fel!" Rám az tartozik, hogy tegyem a dolgomat, hogy lejtsem a táncomat. Ha hasznotok van belőle, jó; ha nem, nagy baj. Amint az arabok mondják: "Az eső lényege ugyanaz, de a mocsarakban a töviseket növeszti, a kertekben pedig a virágokat."

S ha már "eső", itt egy másik alvástípus, ami a tudatos alvásról, a jósálmokról szólhat, Herrmann Hesse Üveggyöngyjátékának Esőcsináló fejezetéből egy gondolat:


A katasztrófa és az abból való mentés idején az álmokban rejlő üzenetek megfejtése igen fontos lehet:
„Hitt az alvás, főleg a fiatalkori álom jó szellemében, azután meg, ha emlékezete nem csal, tulajdonképpen már abban a pillanatban, amikor az égi jelek megkezdődtek, nem annyira egy mindnyájukat fenyegető életveszélyre gondolt, inkább egy előjelre, a jövőben jelentkező szerencsétlenségre, mégpedig olyan bajra, amely senkit sem érint közelebbről, mint őt magát az esőcsinálót.”


Tudatos álmodás:

Tudta-e, hogy az izzószálas villanykörte feltalálója, Thomas Alva Edison félt a sötétben? 
Ő volt az, aki éppen 137 éve szabadalmaztatta az elektromos izzólámpát. A világítótestet egy szénszál képezte, amely légmentes üvegburában izzott.

A Menlo Park varázslójaként emlegetett Thomas Alva Edison számos találmány kiötlője volt. Kora legszorgalmasabb feltalálójának tartották, mivel 1093 szabadalom kapcsolódik a nevéhez. Nem mindegyik találmánya teljesen új, néhányat munkatársai ötleteiből fejlesztett tovább. Volt olyan négyéves időszaka, amikor 300 találmányt jelentett be, vagyis ötnaponta egyet.

Egy legenda szerint rájött, hogy ihletet a találmányaihoz álom és ébrenlét határán kap. Így kidolgozott egy módszert: két acélgolyóval a két kezében leült egy székre, a két keze alá két vaslábost helyezett, majd elaludt. Amint elaludt, kiesett a kezéből a két golyó, bele a vödörbe, amely éktelen zajt keltett. Erre Edison felébredt és leírta azt, ami eszébe jutott. Így keletkezhetett talán az izzószálas égő terve is…






Kis humorral mondhatjuk: a neve is sugallja magyarul, hogy „alva” találta ki a találmányait, miközben félt a sötétben.

A sors fintora, hogy 130 évvel később, 2009-től energiahatékonysági és öko szempontok miatt elkezdték kivonni a forgalomból a hagyományos „villanykörtéket”, „égőket”, hivatalos nevükön izzólámpákat. Mára már csak elvétve találunk egy-két 25 Wattos izzót a boltok polcain.


Helyébe energiatakarékos izzók, fémhalogén izzók, fénycsövek, kevertfényű izzók, LED fénycsövek, LED izzók kerültek.

Utóbbiak már a LED falba építve teljesen elvarázsolnak bennünket a tehetségkutatók háttér installációiként.

Így elalvás előtt legyen egy kis felsorolás az álomtípusokról, hogy választhassunk:


  • Inger álmok (külső és belső)
  • Betegséget jelző álmok
  • Hétköznapi asszociatív zárszámadások
  • Vágyálmok
  • Kompenzációs álmok
  • Figyelmeztető álmok
  • Jósálmok – telepatikus álmok
  • Iskola, vizsga, lépcsőálmok
  • Repülő és zuhanó álmok
  • Visszatérő álmok
  • Nagyálmok
Szép álmokat és egy holnapi tudatára ébredést netán a neten!? 😉

Nincsenek megjegyzések: