2018. szeptember 2., vasárnap

Alsóörsön '68-ban

Már több mint 15 éve Balatonalmádiba járunk nyaralni az augusztus 20. utáni időszakban. És nincsen olyan év, amikor a harcsapaprikást túrós csuszával ne az alsóörsi vasútállomással szemben levő szálloda éttermében fogyasztanák el a fiúk. (Én nem lévén hús- és főként halevő, csak csuszát).

Ahogy a teraszról nézem a főút túloldalán levő tájat, a kempinggel, vitorláskikötővel, mindig eszembejut az az év, amikor éppen 13 évesen a szüleimmel itt nyaraltunk - egy mástól hirtelen  lepasszolt - szakszervezeti beutalóval pont ebben az utószezoni időszakban, a domboldalon valamelyik szakszervezeti vagy vállalati üdülőben. 

Az emlékezetes az üdülőből az volt, hogy a Budapesten levő u.n. "zöldvillamos"- mi úgyhívtuk, hogy "wc-kombinát"-  állt a közepén mint közös illemhely és tisztálkodási lehetőség.  
És a  nagy szám egy tininek, mint én is voltam akkor, a Táncdalfesztivál volt, amit a közös TV szobában nézhettünk boldogan végig  szülői beleegyezéssel.

A "legzölduborkább" kamaszlánykoromat éltem meg azon a nyáron, pedig már megvolt az apukám kiküldetési pénzéből kapott francia talpszalagos lasztex-nadrágom és egy égszínkék orlon-pulóverem is, ami szúrt ám istentelenül. Ebben próbáltam magam jobb színben feltüntetni a nyaraló kortársak között. 


Aztán a nyaralás vége előtt néhány nappal furcsa reggelre ébredtünk. A strandra menvén az egyébként akkortájt szinte csak csehszlovák sátrakkal és utánfutókkal teli kemping egyik pillanatról a másikra kiürült. Teljesen üresen állt. .... Elég félelmetes volt. 

S akkor tudtuk meg, hogy a szövetséges csapatok, köztük Magyarország is felsorakozott tankokkal a határon...

1968. augusztus 20. - A Varsói Szerződés csapatai szovjet vezetéssel 200 000 katonával, 5000 harckocsival lerohanják Csehszlovákiát, hogy véget vessenek a (prágai tavasz néven emlegetett) demokratikus folyamatnak. 

A legjobb barátnőm szlovák rokonoknál rekedt akkor az Ipolyságban. Csak nagyon körülményesen tudott hazajutni iskolakezdésre.

Hétköznapi emberekként pedig attól kezdve megtapaszalhattuk ennek a nyárnak a hatásait. 

A csehszlovák, később szlovák határőrőrök lesújtó pillantásokkal  és csomagjaikat felforgatva alázták meg a magyar átutazókat.


De az élet ment tovább... a Táncdalfesztivált az Amikor én még kis srác voltam című Illés szám nyerte.










Nincsenek megjegyzések: