2020. március 11., szerda

Újratervezés

Egy "nagyálom" és álomfejtés a heurisztika módszerével.




Heurisztika
az ógörög heureszisz (rátalálás) szóból származik. Az új igazságok módszeres fölfedezésének művészete, az a folyamat, amelynek során nem szigorúan szabatos logikai következtetéssel jutunk el a premisszáktól a konklúzióig, ám az eredmény helyes lesz. Másképpen: az egyértelmű algoritmusok helyett próbálkozásokkal, korábban megszerzett tapasztalatok felhasználásával működő feladatmegoldási módszer. (Forrás: wikipédia)

....

Éppen egy hónapja volt, február 7-én:

Álmomban kisimultak a dolgok a világban

Minden megállt. A kilőtt nyíl a levegőben. Minden megbékélt. A szférák zenéje zengett. Felkelt a Nap és a Hold, és a bolygók mind együtt álltak a Földdel.

Akkor is eszembe jutott, hogy a kizökkent világot csak úgy tudjuk visszazökkenteni, ha előbb leállítjuk - megnyomjuk a "ctrl-alt-del" gombokat egyszerre - és újraindítjuk.

A szívvel is így van, ha fibrillál, a defibrillátorral megállítják és utána mellkaskompresszió és lélegeztetés következik… a Bee(méh) - Gees(geszt) Stayin alive (Életben maradni) - ritmusára.

(A név eredete: a Bee Gees lehetett Barry Gibb monogramja, a Brothers Gibb rövidítése - a pályájuk elején így mutatta be őket a DJ “B. G-s” kiejtve).

-------
A Bee - Méhtől - 6 szögletű lép alakzathoz asszociálhatunk.
A Gees - geszttől - pedig az életfa közepén lévő sötét évgyűrűkig.
oda-vissza fordítgattam a gugli fordítóval ilyen kifejezés jött fel:
a thousand dollars - we paid five gees (ez valószínű fapénzlehetett - fabatka?! :)

a geszt - heartwood - a fa szíve




(saját fotók a kecskeméti állatkertből)
---------
Egy szó mint száz, a mostani koronavírus leküzdésének első lépése, hogy a nyüzsgő világot egyszerre csak leállították miatta. Nem utazunk, nem nyüzsgünk néhány hétig… Elgondolkodik mindenki, mi fontos és mi nem ebben a helyzetben…

Újratervezés következik egészgégügyi, gazdasági, politikai, hadi, erkölcsi, szellemi, lelki szinten egyaránt...

Életfánk évgyűrűiben ez az év biztos jelentős nyomot hagy…

Gyógyulást pedig a lépesméz vagy propolisz hozhatja el?!

........

A minap emlegettem a gyereimnek is, hogy az volt az első betegségmentes tél kiskorukban, amikor propoliszos mézet ettek egy kanállal minden nap. 
......
A propolisz (görög: προ pro ’érdekében, előtt’ és πόλις pólisz) vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat. Más növényekről, égerről, tölgyről, napraforgóról, fenyőkről is gyűjtenek.
A méhek akkor gyűjtik a propoliszt, amikor nincs nektárgyűjtő szezon, és amikor a fiatalabb dolgozók az utódokat etetik. Általában dél körül gyűjtik, amikor a hőmérséklet 20°C-nál magasabb, és a gyanta folyékony.
Mivel a kaptár belsejében állandóan 35 Celsius-fok körüli a hőmérséklet, magas a páratartalom, és nagy tömegben találhatók rovarok, ezért a körülmények ideálisak lennének a különféle kórokozók, baktériumok, vírusok, gombák számára. A propoliszt a méhek építőanyagként, szigetelésként, védelmi célokra, ragasztóként használják. Propolisszal tömik be a réseket és repedéseket, hogy a kaptár hermetikusan zárt maradjon. A 6 mm-nél nagyobb rések betömésére viaszt használnak.
A méhek a propolisszal javítják a lép hibáit.
Az egész kas, kaptár belső felületét bekenik propolisszal, hogy megakadályozzák a penészedést. Minden felületet, az új lépeket is bevonják ezzel az anyaggal, hogy így sterilizálják őket. Propolisszal vonják be azokat a kis rovarokat, amelyek betévedtek a kaptárba, ezzel bebalzsamozzák őket, így nem indulnak bomlásnak. 
A propolisz a közösségi immunrendszer része. (Forrás: wikipedia)

A propolisz a közösségi immunrendszer része


A méz-lép-propolisz forrása az "Élet virága".

Az Élet virágának geometriája - a Napraforgó arany fényszöge - 137,508 fok:




Forrás: Jain 108 Mathemagics@jainmathemagics
....

Koronavírus - Korona - Kizökkent világ - témához is van egy haiku-kalligráfiám, amely a kereszt - mint keresztény hitünk szimbóluma - visszabillentéséről szólhat a szívünkben. A Föld szimbólumán egyébként egyenesen áll, és a magyarság koronáján is valaha egyenesen állt a kereszt.

Antalffy Yvette-Hildegard megbillent kereszt.jpg


Nincsenek megjegyzések: